доц. Спас Спасков: Ситуацията с бюджета на Здравната каса не е толкова трагична

За здравно неосигурените би трябвало да има други държавни фондове, различни от НЗОК, смята здравният мениджър

03.08.2014 | 09:55 Редактор: Мариета Иванова
доц. Спас Спасков: Ситуацията с бюджета на Здравната каса не е толкова трагична

Ситуацията с бюджета на здравната каса не е толкова трагична, коментира в предаването Денят On Air  с водещ Милена Милотинова здравният мениджър и бивш директор на „Пирогов” доц. Спас Спасков. Той посочи, че исканите от НЗОК допълнително 330 млн. лева са нужните пари до края на годината, докато обещаните 225 млн. ще стигнат до ноември. 

„Тръгвам с доверие, че Здравната каса ще ги разпредели така, че да стигнат. По-скоро ще ги разпредели като модел, за да стигнат до декември месец и да няма такава криза, за каквато се говори”, коментира здравният мениджър.

Той допълни, че ако все пак не се стигне до гласуване на допълнителни пари от новия парламент в последните месеци на годината, може да се вземат пари от бюджета на касата за следващата година или да се натрупа дълг, който да бъде покрит през 2015. Според експерта новото правителство няма да допусне да се стигне до протести в здравния сектор.

Доц. Спасков посочи още, че болниците са длъжни да следят своя бюджет и разпределението на разходите. По думите му здравно неосигурените лица не би трябвало да разчитат на средства от НЗОК. Неговото мнение е, че за тях би трябвало да се разпределят средствата от други държавни фондове.