fallback

Наталия Тодорова: Всяко забавяне на прибиране на пшеницата влошава качеството й

Ще има достатъчно пшеница за вътрешното потребление, успокои изпълнителният директор на Националната асоциация на зърнопроизводителите

22.07.2014 | 09:58 Автор: Мариета Иванова

В разгара на жътвената кампания има райони, където прибирането на пшеницата значително изостава, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air изпълнителният директор на   Националната асоциация на зърнопроизводителите Наталия Тодорова. Тя поясни, че заради лошите атмосферни условия прибирането на пшеницата се забавя. Към този период на годината по-голямата част от реколтата би следвало да е прибрана и да останат около 10% за прибиране, заяви Тодорова. В същото време пшеницата е прибрана на около 60% в момента в страната. Най-лошо било положението в Северозападна България, където дори не били достигнати 50%, докато в други райони– в Северна и Южна България, прибирането на пшеницата е на 80-90%, заяви Тодорова. Тя посочи, че на места зърнопроизводителите използвали оризокомбайни за  целите на жътвената кампания и допълни, че всяко забавяне на прибиране на реколтата носи риск от влошаване на качеството и количеството добиви.

Тодорова заяви още, че в началото на пролетта прогнозите за реколтата са били много оптимистични, но заради обилните валежи в цялата страна в момента е трудно да се прогнозира какви ще бъдат добивите.

„Между 4 или 5 млн. тона, но въпреки това вие знаете, че достатъчно пшеница ще има вътрешното потребление. Всичко останало ще се отрази на експорта и на зърнопроизводителите“, коментира експертът.

 

fallback
fallback