Вече се сключват сделки на зелено за 300-310 лв на тон пшеница

Наталия Тодорова, изп. директор на Национална асоциация на зърнопроизводителите

20.05.2014 | 10:45
Вече се сключват сделки на зелено за 300-310 лв на тон пшеница

Валежите вече създават затруднения за земеделските производители, градушките от средата май също нанесоха щети на есенниците, на места има дори напълно пропаднали територии с пшеница: Видин, Русе, Разград, съобщи Наталия Тодорова, изп. директор на Национална асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ в Сутрешния блок на Българиа он ер с Йоанна Николова.

На места се наблюдава полягане на посевите, особено при ечемиците, но може да види и при пшеницата, и при рапицата, обясни още Тодорова.

Прекомерната влага предизвиква избухване на гъбни болести и в някои региони земеделските производители се налага да правят трето третиране с фунгициди: в Пазарджик, Павликени, Пловдив. Това оскъпява продукцията, обясни Тодорова.

Асоциацията на зърнопроизводителите остава оптимист защото въпреки сухата есен и меката зима, есенниците са добре развити.

"Дъждовете бяха необходими", заяви Тодорова.

На места падналите количества са над 330 л на кв м, но в предпоследната седмица на май прогнозата е за добри условия.

Асоциацията очаква постигане на реколта на нивата от 2013.

През 2014 трендовете в цената на зърното ще се определят от няколко фактора: климатичната обстановка, включително лошото време в САЩ, ситуацията в Украйна, много от европейските страни също имат затруднения заради наводненията, а други - със сушата.

Вече се сключват сделки на зелено за 300-310 лв на тон пшеница, индикации за по-високи изкупни цени през 2014, съобщи Наталия Тодорова.


Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) e отраслова организация на зърнопроизводителите в Република България, регистрирана на 17.11.2006 г. Учредители на асоциацията са регионални организации (сдружения) на зърнопроизводители от всички области на Република България, обединени от идеята за модерно, конкурентноспособно българско зърнопроизводство. НАЗ е неправителствено, доброволно, независимо и неполитическо сдружение с нестопанска цел в частна полза за представителство и защита на интересите на неговите членове, осъществяващи стопанска дейност в отрасъла зърнопроизводство. Предмет на дейност на организацията е представителство и защита на общите икономически интереси на нейните членове, подпомагане и насърчаване развитието на техния бизнес и индивидуалния им стопански просперитет, както и на отрасъла зърнопроизводство като цяло.

Целият разговор в Сутрешния блок на България он ер на 20 май 2014 - във видеото.