QE трябва да е само крайна мярка

Сабина Лаутеншлегер, ЕЦБ

08.07.2014 | 08:13
QE трябва да е само крайна мярка

Политиците трябва да разглеждат радикалните програми в сферата на парично-кредитните политики като количествените облекчения трябва да се разглеждат от политиците само ако Еврозоната се намира на границата на дефлация, заяви членът на Борда на директорите на ЕЦБ Сабина Лаутеншлегер.

Според нея предпоставки за такава мярка в парично-кредитната политика трябва да са достатъчно сериозни, важно е да се отчитат ефектите от нея, съобщава Bloomberg. "Само в действително екстрена ситуация, например в случай на неизбежна дефлация може, според мен, да се разглежда такъв инструмент", - каза тя.

Още по темата

ЕЦБ засили мерките против риска от спад в потребителските цени през юни в рамките на усилията за стимулиране на икономиката. Тези мерки, целящи оздравяване на ситуацията с кредитирането на реалния сектор, включват понижение на лихвата почти до нула, отрицателна лихва по депозитите, увеличение на предоставената ликвидност за банките.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги обеща още мерки като количествени облекчения в случай на влошаване на ситуацията около потребителските цени в Еврозоната.