Commerzbank в преговори със САЩ за глоба заради нарушаване на ембарго

08.07.2014 | 07:56
Commerzbank в преговори със САЩ за глоба заради нарушаване на ембарго

Втората по големина германска банка, Commerzbank, е в преговори с американските власти по плащането на глоба за нарушение на ембарго, съобщава NYT на сайта си.

„Американските власти са започнали разговори с банката „по транзакции, извършени с Иран и други страни, обект на икономически санкции на САЩ“, пише вестникът, цитирайки източници, близки до случая. Още през лятото може да бъде постигнато споразумение, включващо глоба от най-малко 500 млн долара.

Това е доста по-малко от глобата от 8,9 млрд долара, наложена в края на юни на френската банка BNP Paribas за нарушаване на американските икономически санкции на Судан, Куба и Иран през 2002-2012.

Commerzbank, в която държавата държи 17%, обяви през 2010, че доларовите й операции в Иран са обект на разследване в САЩ.

 

BNP не е единствената френска банка, която бе разследвана. Crédit Agricole и Société Générale също са обект на проверки за нарушение на санкциите на САЩ.

BNP Paribas, наказана да плати колосалната глоба от 8,97 млрд долара от американските власти,  се извини на клиентите си.

Писмото бе публикувано в Туитър от журналист на френския вестник Le Parisien, подписано от Жан-Лоран Бонафе, генерален директор на банката