fallback

OMV и Газпром подписаха за Южен поток

24.06.2014 | 16:51

Газпром и OMV създадоха съвместно дружество за австрийския участък на Южен поток, съобщи РИА новости.

Двете компании имат по 50% дялове в новата компания, South Stream Austria.

Договорът бе подписан в рамките на посещението на руския президент Владимир Путин от президента на Газпром, Алексей Милер и генералния директор на OMV Герхард Ройс.

Прессекретарят на OMV Робърт Лехнер съобщи, че първите доставки на газ по Южен поток могат да пристигнат в Австрия още в края на 2016-началото на 2017.

Морската част на газопровода ще мине от Русия по дъното на Черно море до българското крайбрежие, а капацитетът на тръбата ще бъде 63 млрд куб. м.

 

Руският министър на енергетиката Александър Новак смята, че проектът ще бъде реализиран навреме.

ЕК поиска от България да прекрати работа по строителството на своя участък от газопровода, докато бъдат отстранени нарушенията по изпълнението на Третия енергиен пакет на ЕС. Повод стана избора на строител и оператор на българския участък.

"Въпросът с България има работен характер, обсъжда се, решава се между компаниите-учредителки, които провеждат по-нататъшни действия.. Това са чисто работни въпроси", заяви министърът на енергетиката на Русия Александър Новак.

Президентът на Газпром Алексей Милер съобщи, че е в постоянен контакт с Европейската комисия, съобщава Ройтерс. "Решаваме проблемите, щом се появят и сега проблемът за строителството на газопровода ще бъде решен", заяви Милер на пресконференцията във Виена.

Генералният директор на OMV Герхард Ройс защити проекта: "Европа има нужда от руски газ. Европа ще има нужда от още руски газ в бъдеще, защото европейското производство на газ намалява.. Смятам, че ЕС разбира това", каза той, цитиран от Ройтерс.

Газпром и OMV ще си поделят по равно разходите от 200 млн евро за строителството на 50-километровата отсечка на австрийска територия.

Южен поток ще бъде дълъг 2246  км и ще струва около 40 млрд долара.

На 17 юни 2014 Газпром съобщи, че очаква до края на месеца да подпише и със Сърбия.

fallback
fallback