Гюнтер Йотингер: ЕС не е против проекта Южен поток

Строителството на газопровода е прекратено временно

19.06.2014 | 10:03 Редактор: Ирина Георгиева
Гюнтер Йотингер: ЕС не е против проекта Южен поток

ЕС не е против “Южен поток”, а строителството на газопровода е прекратено временно. Това заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. Той допълни, че новите тристранни преговори за руския газ трабва да се проведат до три седмици.

Йотингер заяви, че за Съюза са приемливи всички елементи от инфраструктурата за доставка на газ в Европа. Според него “Южен поток” е допълнение, а не нов източник. Заради това официалната позиция на Брюксел за проекта е неутрална.

Относно България, еврокомисарят коментира, че споразумението ни с Русия поражда въпроси в областта на екологията, правилата на вътрешния пазар и антимонопола. Еврокомисарят увери, че вярва на правителството на Пламен Орешарски.

"В България предстоят избори, може би някой очаква да наказвам някого, но моята цел е да постигнем ясно съгласие по юридическите въпроси", обясни още Йотингер.

Еврокомисарят заяви, че трите основни правни проблема около "Южен поток" в България са в областта на околната среда, на вътрешния пазар и на конкуренцията. Недопустимо е фирма да бъде посочвана за строител или проектант, без преди това да се проведе конкурс, коментира еврокомисарят. Според него България е част от ЕС, следователно трябва да приеме цялото европейско законодателство.

Относно въпроса за руския газ Йотингер, заяви че срещата между Киев, Москва и Брюксел за разрешаването на спорните газови въпроси може да се проведе след три седмици.