fallback

Китай и Великобритания подписаха договори за 14 млрд паунда

18.06.2014 | 09:46

Китай иска да подкрепи големи британски инфраструктурни проекти, съобщава ББС. Според агенцията държавната China Development Bank иска да инвестира в високоскоростна железница и ново поколение ядрени централи.

British Petroleum и China National Oil Corporation подписаха договор за 11,8 млрд паунда за доставка на втечнен газ за 20г.

Договорът ще позволи на China Development Bank да кредитира във Великобритания и да търгува с британска валута, което ще открие търговски възможности в Китай за британски компании.

Според британския премиер Великобритания е най-популярната дестинация за китайските инвеститори. Все повече китайски инвеститори идват във Великобритания за последните 18 месеца - повече от последните 30г, взети заедно.

20-годишният договор за доставка на природен газ е честна сделка за тях и нас, каза ген.-директор на BP, Боб Дъдли в Москва.

Британската компания вече доставя природен газ за Китай от Индонезия.

Британската MAP Environmental и китайската AN Shine Solar създадоха съвместна компания за търговия, развитие и управление на слънчеви панели. Проектът предвижда тригодишна строителна програма.

ББС съобщава, че делегацията на Ли Къциян много е настоявала да се срещне с кралицата. Агенцията коментира, че това е била добра възможност за китайската делегация, защото у дома китайските лидери искат да изградят Китайската мечта, "един лозунг, който все повече се изпълва със съдържание", пише ББС.

Коментарът на Джон Доусън от студиото на Bloomberg ТВ в Хонконг - с коментар във видеото.

 

fallback
fallback