Кое прави Hang Seng най-силната банка

Роналд Хенкофф, гл. ред на Bloomberg Markets Magazine

16.06.2014 | 11:50
Кое прави Hang Seng най-силната банка

Какви са условията и критериите, за да стигне една банка до върха?

Разглеждаме основно търговски банки, които се финансират от депозити, и оценяваме качеството на техните активи и резерви,както и устойчивостта на балансите им срещу външни рискове.

И това не са особено вълнуващи банки, нали? Те са доста "скучни", именно защото са сигурни.

Това е едната гледна точка. Като имаме предвид през какво премина света и в частност - банковата индустрия от кризата през 2008 досега, "скучните" и "сигурни" места са най-атрактивните в момента.

Това обаче може да се промени. Много хора предупреждават за образуването на имотен балон в Хонконг, който може да окаже негативно влияние.

Хонконг и преди е преживявал балони на имотния пазар. Това са циклични събития, трудни за предвиждане. Но самата Ханг Сенг банк следва благоразумна политика, балансът й е добре защитен и има достатъчни резерви

Осем от първите 21 банки са азиатски. Регулаторната рамка в Азия не беше създадена като реакиця на събитията от 2008-2009 година, след валутната криза през 1997 година.

Азиатските регулатори съзнават много ясно какво може да се случи. И затова наложиха изисквания за резервите,

Целият коментар - във видеото.

 


През юни 1984, тричленна делегация от бизнеслидери от Хонконг занима за Пекин да се срещне с китайския лидер Дън Сяопин. Един от членовете на делегацията бе Ли Чо-вей, тогава председател на Hang Seng Bank Ltd., създател на индекса Hang Seng и една от най-влиятелните финансови институции на територията.

Групата прекара един час с Дън Сяопин в Двореца на народа. Разказа му за водещите се преговори по предаването на властта в Хонконг на Китай, предвидена за 1997, територията има нежду от уверенията на Пекин, че няма да бъде засегната нейната бурноразвиваща се пазарна икономика.

Дън им обеща да запази автономията на града и че централното правителство няма да вземе нито цент от Хонконг, пише в книгата си "Хонконг, пътят към обединението" /“Hong Kong’s Journey to Reunification”/ Се Юен Чън, цитиран от Bloomberg Markets magazine в изданието си за юли-август 2014.

На следващата година Hang Seng започна операции в Китай. Оттогава се развива бързо, както в Хонконг, така и на континента, под лозунга “една държава, две системи". В края на 2013, активите й нарастнаха до HK$1.14 трлн ($147 млрд), ръст от 53% от 2007.

Основана през 1933, Hang Seng Bank Limited е една от най-големите банки в Хонконг, публично търгувани, с пазарна капитализация към 31 декември 2013 от HK$240.3 млрд. Името на компанията означава "постоянно растящ" на китайски.

Основните бизнес дейности на банката включват ритейл банкиране и управление на активи, търговско банкиране, глобално банкиране и пазари и частно банкиране. Банката предлага и многобройни услуги в юани.

Hang Seng Bank е основен член на HSBC Group, с дял от 62.14% в банката.