Борисов: Държавата е в технически банкрут (обновена в 16.20)

Според лидера на ГЕРБ причините са в спрените еврофондове и подписаните договори без обезпечение

14.06.2014 | 12:53 Редактор: Мариета Иванова
Борисов: Държавата е в технически банкрут (обновена в 16.20)

От ГЕРБ смятат, че понижението на рейтинга на страната ще се отрази негативно на икономиката ни, както и, че съществува и опасност да бъде намален и рейтингът на град София. Припомняме, че преди ден Standard&Poor’s понижи дългосрочния кредитен рейтинг на България от BBB на BBB-.

„Когато основни кредитни агенции в света почват да свалят оценката за една държава, след това много бързо тя се засилва по надолнището и става като Гърция преди години”, коментира  Борисов. За него това решение на агенцията не е изненада след като са спрени реформите, замразена е пенсионната реформа и "правителството харчи повече, отколкото са приходите в хазната".

Опасения за намаление на кредитния рейтинг на София изрази и столичният градоначалник Йорданка Фандъкова. Тя изтъква, че по време на кризата столична община е защитила кредитния си рейтинг и дори го е подобрила благодарение на строга финансова дисциплина и безвъзмездни европейски средства.

Финансовият министър Петър Чобанов коментира пред Дарик радио, че бизнес средата се подобрява и  че още миналата година агенцията е предупредила, че ще намали рейтинга на България, ако обстановката не се нормализира. По неговите думи негативното решение е подхранено и от “истеричното говорене”, и преекспонирането на проблемите на страната. Той призова да се “успокоят приказките по отношение на дълга”, за да се реализира успешна емисия на международните пазари.

От финансовото министерство цитират коментара на министър Петър Чобанов за понижението на рейтинга, според който "експертите от S&P не са отчели позитивните промени в текущата икономическа среда и рестартирането на икономиката".

Още по темата

Оценката на агенцията излиза в периода, когато се подготвя голяма емисия български дългови облигации на външните пазари. Документите за изтеглянето на кредита бяха ратифицирани от Народното събрание преди броени дни.