fallback

Преговорите между ЕК и Русия за "Южен поток" са спрени

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че споразуменията трябва да се променят

13.06.2014 | 17:10 Автор: Мариета Иванова

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер потвърди, че преговорите между Европейската комисия и Русия за строежа на газопровода "Южен поток" са спрени.

Още по темата

Позицията на ЕК, подкрепена и от държавите от ЕС, е че трябва да се спази действащото общностно законодателство. Това законодателство важи за всяка енергийна инфраструктура, както и за доставчиците. На първо място този въпрос е свързан със законодателството за конкуренцията, а също и за околната среда и обществените поръчки, поясни той на пресконференция, пише Dnes.bg, позовавайки се на информация от БТА.

Поддържаме постоянен контакт с държавите, през които се предвижда преминаването на "Южен поток" (България, Австрия, Италия, Гърция, Унгария и Словения). Важното за нас е междуправителствените споразумения (с Москва), които стоят в основата на проекта и донякъде не съответстват с правото на ЕС, да бъдат променени, заяви Йотингер.

Той отбеляза, че в края на миналата година ЕК получи мандат от посочените шест държави от ЕС да преговаря от тяхно

Още по темата

име с Москва по промяната на сключените междуправителствени споразумения. Подобни преговори започнаха на техническо равнище и засега не продължават по една проста причина - руската страна отнесе въпроса до Световната търговска организация (СТО), поясни еврокомисарят.

Така се поставят под въпрос правилата на единния пазар в ЕС. Няма много логика да преговаряме в условия на оспорване на европейското законодателство. Обжалваме руските претенции пред СТО, за да останат без последствие. При "Северен поток" достигнахме до съгласие на основата на преговори, заяви Йотингер.

 

fallback
fallback