fallback

Централната банка на Китай намалява задължителните минимални резерви

Дейвид Инглес Bloomberg Хонконг

10.06.2014 | 06:37

Китайската централна банка ще стимулира останалите трезори да отпускат повече кредити.

Тя ще намали нивото на задължителните минимални резерви - то определя размера на средствата, които те трябва да заделят. Размерът му ще бъде намален за някои банки и така ще бъдат инжектиране средства в банковата система.

Мярката ще влезе в сила от 16 юни, но ключовата подробност е, че няма да важи за всички трезори. Намалението ще е с половин процентен пункт.

Става въпрос за около две трети от градските търговски банки, 80% от трезорите в провинцията и почти всички кооперативни сдружения.

Общо взето мярката е насочена към дребния бизнес в провинциалните райони и по-конкретно земеделските производители - това е секторът, който властите искат да подкрепят.

Но в никакъв случай не става въпрос за мащабни финансови стимули. Броят на банките, които имат право да се възползват е голям, но имайте предвид, че основната част от кредитите минава през най-големите трезори.

 

Инфлацията в Китай стигна четиримесечен връх през май, съобщи правителството. Годишната инфлация в страната рязко се повиши, показаха данните от 10 юни 2014. Очаква се данните да облекчат тревогата от дефлационен риск във втората в света икономика. Индексът на потребителските цени нарастна с 2,5% годишно през май, ускорявайки от 1,8% през април, съобщи Националното статистическо бюро в Китай.  

fallback
fallback