fallback

Световната банка иска реформи в Китай

Коментар от Пекин на Стивън Енгъл, Bloomberg

06.06.2014 | 10:54

 

Световната банка, също както и МВФ съобщиха на 5 юни в Пекин, че Китай трябва да продължи реформите, особено във фискалната политика и финансовия сектор.

Това според банката е непосредствения приоритет пред всякакъв тип стимули за насърчаване на растежа.

Най-новата оценка на състоянието на китайската икономика показва, че "забавянето в изпълнението на кохерентна реформа може да доведе до погрешно разпределение на ресурсите, да подцени здравето на банковата система, да застраши дълговата устойчивост на местните правителства и да увеличи фискалната цена на реформите". Световната банка казва още, че банките и кредитополучателите все още" работят по изкривени цени и имат нужда от мерки за корекция така, че да не се предизвика хаотично регулиране".

Предполагам, че "хаотично регулиране" означава нещо като срив или твърдо приземяване. Това искаме да избегнем.

Банката изброява четири ключови реформи: - подобряване на приходната база на местните правителства и създаване на специална рамка на кредитирането на местните власти - по-голяма либерализация на лихвите - банките да работят при по-търговски условия - да се насърчат пазарите на акции и облигации да разширят източниците на финансиране за компаниите.

Това не са революционни предложения.

Има риск забавянето в растежа да предизвика отлагане на реформите, предупреждава Световната банка.

 

МВФ също се тревожи за китайската икономика, включително за имотите, които страдат от затягане на кредитирането.

Тежката индустрия страда от забавената икономика, износът не се е възстановил, дългът на общините расте, наред със забавения ръст на БВП в някои сектори от тежката индустрия - въгледобивните и стоманодобивните региони - те всички страдат и печалбите им са проблем и фискалните последици може да са сериозни.

Но първият зам.-управляващ директор на МВФ Дейвид Липтън, който е в Пекин тази седмица каза, че Китай прави каквото трябва.

Приоритетът трябва да е в овладяването на тези рискове и те не бива да пречат на стимулите за възстановяване на ръста.

Той каза, че ръст до 7,5% е постижим за 2014, а догодина ще бъде към 7%. Това не е целта, каза само, че може да се постигне.

Аз питах директно Дейвид Липтън - какво става с всички останали предупреждения? Това знак ли е за евентуален срив.

Ето какво каза Дейвид Липтън:

"Не виждам причина все още на този етап да има ревизия на прогнозата ни, но както казах, имате право да посочвате нуждата от дълбоко вглеждане и бдителност да не се появи забавяне. Ние смятаме, че властите все още имат буфери, политически лостове, които могат да използват, за да поддържат ръста със средновисоки темпове.

Не виждаме възможност за рязък спад", заяви Дейвид Липтън, зам.-управляващ директор на МВФ:

В доклада си от 6 юни 2014 Световната банка и МВФ, в доклада от 5 юни се съгласни, че реформите във фискалната политика и финансовия сектор трябва да станат непосредствен приоритет, а не забавеният ръст в резултат от тези реформи, които са били предприети.

Стивън Енгъл, Bloomberg, Пекин

 

fallback
fallback