fallback

Китай става най-големият потребител на ядрена енергия

Джоузеф Джакобели, анализатор Bloomberg Utilities

06.06.2014 | 10:24

Цифрите са направо удивителни! В момента Китай има 16 гигавата инсталирана мощност.

До 2010 тя ще се увеличи до 60 гигавата.

До 2025 - 90 гигавата. Сигурно цифрата ще расте.

Предизвикателството, пред което Китай е изправен е термалната енергия. В момента 4 от 5 киловатчаса потребление на енергия в страната е от въглища.

Как променяте това за един ден? Просто ги изключвате.

Така че те се опитват да пуснат ядрените централи възможно най-бързо. Но в енергийния микс това няма да се отрази много сериозно до 30-те години на 21в.

 

В Япония се говореше, че реакторите ще бъдат рестартирани през юни.

Сега е юни и те не са рестартирани.

Проверките на сигурността продължават. Има голяма несигурност и акциите на TEPCO и останалите оператори бяха засегнати от нея, защото рестартът се оказа по-дълъг от очакваното.

Надяваме се до края на годината няколко реактора да заработят отново.

Но времето и действителният брой на реакторите, които ще бъдат пуснати, защото не знаем дали всички ще бъдат пуснати - са много неясни.

Това оказва още натиск върху икономиката, защото ако не използват една трета от капацитета, който беше ядрен, ще трябва да внасят газ, въглища и това означава сметката да расте.

 

Тайван. Там протестите срещу ядрената енергия са доста големи. Тайван има съвсем нова централа за 10 млрд долара, готова да бъде пусната, а не я пускат.

Това означава, че също както Япония, ще трябва да започнат да внасят газ и въглища, което ще повиши сметките за ток и ще упражни натиск върху икономиката.

Към края на 2020 може да се появи недостиг на енергия.

 

fallback
fallback