fallback

Какъв ще бъде ефектът от решенията на ЕЦБ върху банките?

Коментар на финансиста Николай Ваньов

06.06.2014 | 09:53 Автор: Мариета Иванова

Първоначалният ефект за банките от понижаването на лихвите от ЕЦБ би бил по-скоро отрицателен, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air финансистът Николай Ваньов. Той се аргументира с думите, че „търсенето на кредити е понижено и банките не могат да разширят кредитния си портфейл с темпа, с който биха желали“. Ваньов допълни още, че това донякъде се дължи и на ниската капитализация на банките в еврозоната.

Понижението на лихвите няма да засегне сериозно вложителите и кредитополучателите, „но очаквам да видим известно намаляване на доходността по кредитите“, коментира финансистът.

„Трябва да имаме предвид, че и досега лихвените нива бяха около нулата и това едва ли ще окаже кой знае какъв голям ефект върху лихвите по кредитите и депозитите в еврозоната“, заяви Ваньов.

Планираната програма на ЕЦБ обаче, за  дългосрочно рефинансиране на банките в размер на 400 млрд. евро би имала положителен ефект върху банковия портфейл, коментира още финансистът.    

„Ключовото при тази програма за дългосрочно рефинансиране на банките в размер на 400 млрд. евро, при условие, че всяка една банка би могла да се рефинансира до ниво от 7% към кредитите си от нефинансови институции, е, че би довела до значително нарастване на маржовете на банките по кредитите. Или от една страна, ще получат изключително евтин ресурс, който ще могат да кредитират. Ако вземем една елементарна сметка със спреда по държавните ценни книжа, т.е. свободният ресурс на банките  отива в   ДЦК и средствата от тази програма биват инвестирани в кредити, то маржовете ще нараснат“, поясни Ваньов.

Вижте още от коментара от видео файла.

 

fallback
fallback