ЕЦБ въведе негативна лихва по депозитите

Марк Фабер за политиката на ЕЦБ /преди заседанието от 5 юни/

05.06.2014 | 16:11
ЕЦБ въведе негативна лихва по депозитите

ЕЦБ намали лихвата по депозитите под нулата и съобщи, че ще има нови мерки по-късно на 5 юни.
Президентът на ЕЦБ съобщи, че лихвата по депозитите стана минус 0,10%, с което институцията стана първата централна банка на света, въвеждаща негативна лихва.
Основната лихва бе намалена на 0,15% от 0,25%.
 

В навечерието на дългоочакваното решение на банката във Франкфурт, Марк Фабер даде интервю за нюйоркското студио на Bloomberg TV по телефона от Китай.

В него той каза, че няма нищо лошо в дефлацията и че централната банка трябва да има противоположна политика на съществуващата.


На въпроса на Ралф Шлостайн от Evercore Partners какво точно щеше да направи, за да покаже, че иска да повиши инфлацията, да стимулира растежа, като все пак си остави малко барут сух, Марк Фабер, издателят на издател на Gloom, Boom & Doom Report смята, че въпросът е хипотетичен.

"Ако аз бях централната банка, аз щях да съм най-големият ястреб на света.
Аз щях да изтискам системата като лимон и щях да сваля инфлацията до ниво на дефлация, защото дефлацията има определени преимущества за повечето хора.
За болшинството от хората е страхотно, ако имате силна валута и ниски цени на суровините, така че всички да могат да купуват енергия и да ползват транспорт на по-ниска цена", отвръща Фабер в студиото на Bloomberg TV.

Интервюто на Фабер-във видеото.