fallback

Бикове срещу мечки: изчерпва ли се оптимизмът от пазара

Глобалната перспектива, 12 май 2014

12.05.2014 | 14:28

Всички говорят за големите инвеститори- инвестиционните къщи и какво смятат те за пазара, но какво да кажем за по-малките, за хората, които инвестират сами. Те са по-песимистично настроени за следващите 6 месеца. Проучване, направено от Сдружението на американските индивидуални инвеститори сочи, че 28,3% от тях са оптимистично настроени, а 28,7%- песимистично.  Съвсем малка разлика в двете противоположни настроения. Тези резултати са странни като се има предвид досегашния оптимизъм. Да разгледаме графиката: бялата линия показва усреднена стойност на разликата между оптимистичните и песимистичните очаквания за последните 52 седмици. Сега тя е на най-високи нива от юни 2006.

Един от основателите на Bespoke Investment- Джъстин Уолтърс- обобщи ситуацията така- индивидуалните инвеститори са уплашени в момента. Тъкмо се върнаха на пазара и се опариха. С други думи някои от най-добре представилите се акции на технологични компании през миналата година са точно на обратния полюс сега. Например Yelp  загуби 22% от стойността си, Twitter- почти 50%, а Netflix- 11%.

Investors Intelligence казва, че от друга страна инвестиционните инситуции- големите инвеститори са по-оптимистично настроени или, както те го определят- по неемоцинални.

На Wall Street обаче са със смесени чуства. Изменението в препочитанията в посока към подценени акции не е смятано за рутинно разместавне на активите в инвестиционните портфейли от CLSA.

Основното им твърдение е, че останалата част от пазара на акции в САЩ ще последва спада в цените на интернет акциите.

Този спад се забелязва в NASDAQ 100 например,  където има спад след най-високата стойност за годината достигната на 5ти март. Средната прогноза на 19 стратези относно ръста на S&P 500 е стойността му да достигне 1965. В момента тя е 1879.

Тази прогноза не е много различна от прогнозите от началотона годината. Тогава попитахме инвеститорите какви са очакванията им и прогнозата беше за ръст до 1955, така че тя остава почти непроменена. От началото на годината до сега S&P 500 е повишил стойността си с 1,7%. Това е от мен, Миа Саини, Хонконг.

 

fallback
fallback