Измества ли се фокусът към развиващите се икономики?

Коментар на Рам Шаран, бизнесконсултант и писател

06.05.2014 | 14:49 Редактор: Георги Стоянов

Развиващите се пазари ще стават все по-важни за световната икономика, става ясно от коментара на бизнесконсултанта Рам Шаран пред Bloomberg Television.

 „В момента налице са 3 тенденции, които дори да не са съвсем стабилни, няма да изчезнат и ще продължат да оказват влияние в тази посока. Първо, световната икономика даде силата в ръцете на потребителите, а в развиващите се страни има най-голям брой потребители, чиито доходи растат, а вече имат и достъп до интернет. Второ, в тези икономики влизат инвестиции от държавни фондове и от развитите държави, където растежът е много нисък. И трето, развиващите се икономики разработват собствени иновации, предприемачеството там  също се развива. Благодарение на иновациите, проучванията и изследванията, които правят, нови глобални компании отварят врати в тях”, отбеляза Шарам.

Според експерта изтичането на мозъци от Индия може да бъде спряно благодарение на тези процеси. От друга страна мобилността на човешкия капитал е добре използвана в Индия, като страната се възползва от идеите на хора, живеещи на чужда територия.