fallback

Дебати по ефекта по спирането на Южен поток в НС

Промените в Закона за енергетиката, въвеждащи понятието "морски газопровод" били съгласувани с Газпром

09.05.2014 | 21:53

Промените в Закона за енергетиката, с които се въвежда понятието "морски газопровод", са съгласувани с компанията "Южен поток Транспорт" с мажоритарен собственик руската "Газпром". Това заяви в парламента на 9 май 2014 заместник-министърът на енергетиката Иван Айолов.

По думите му няма писмо със законодателни предложения от Газпром към България, но пък има коментари от страна на компанията. Вчера Реформаторският блок разпространи документи от енергийното ведомство, според които изваждането на морската част на газопровода Южен поток от европейското законодателство е станало по предложение на Газпром.

В началото на април 2014 парламентът одобри на първо четене поправките в закона, с които се въвежда термина "морски газопровод", за който не важат правилата на Третия либерализационен пакет.

На 8 май 2014 Реформатоският блок показа кореспонденция между Министерство на енергетиката и "Южен поток Транспорт", според която  през август 2013 г. компанията  предлага промени, касаещи проекта "Морски газопровод-Южен поток". От 981 км морски газопровод, само 22 км ще са на българска територия, като бюджетната цена на проекта засега е около 3.5 млрд. лева.

Според енергийни експерти газопроводът би бил икономически изгоден само ако заемът от Газпром, който ще изтеглим  на стойност 550 милиона евро е за не по-малко от 25 години при лихва от 4%. 

От икономическо министерство  се въздържат от конкретика с колко ще поевтинее газът у нас при реализация на Южен поток. Депутати от левицата се ограничиха само с прогноза – не по-малко от 25 на 100. След евровота на 25 май спорните поправки в закона за енергетиката ще бъдат разгледани окончателно.

 

fallback
fallback