Куюмджиев: „Южен поток“ ще е основен източник за доставки на газ за България

По този начин и цената на суровината ще намалее, категоричен е депутатът от „Коалиция за България“

30.04.2014 | 09:44 Редактор: Мариета Иванова
Куюмджиев: „Южен поток“ ще е основен източник за доставки на газ за България

„Южен поток“ няма да е алтернативен, а основен източник за доставки на природен газ за България, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air депутатът от „Коалиция за България“ и един от вносителите на промените в Закона за енергетиката, които засягат и изграждането на проекта. По думите на Куюмджиев след изграждането на газопровода цената на суровината ще намалее, тъй като „ще отпаднат транзитни страни“. Той допълни още, че проектът е важен и от гледна точка на това, че ще създаде хиляди работни места, както по време на строителството, така и впоследствие при експлоатацията му.

На въпрос на водещия Иван Нончев дали след срещата на енергийния министър Драгомир Стойнев с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер в Брюксел са настъпили някакви промени, свързани с проекта, Куюмджиев заяви, че се „вижда промяна в риториката на Брюксел“. Депутатът от левицата посочи още, че не е „убеден, че Драгомир Стойнев е срещнал разбиране в Брюксел“.

Още по темата

Промените на Закона за енергетиката предвиждат дефиниране на термина „морски газопровод“ и разглеждането на „Южен поток“ в българската му част като „интерконектор“ От Европейската комисия преди месец подчертаха, че по този начин газопроводът ще бъде изваден от обхвата на Третия европейски енергиен пакет и ще отмени задължението “Газпром” да предоставя тръбата и на други доставчици на газ.

След срещата между енергийния министър Драгомир Стойнев и еврокомисаря Йотингер от Европейската комисия уточниха, че европейското законодателство важи за всякаква инфраструктура, която попада под юрисдикцията на ЕС, като това важи и за българските териториални води. Стойнев тогава посочи, че проектът „Южен поток“ ще бъде построен.

Куюмджиев заяви, че очаква промените в Закона за енергетиката да бъдат приети до началото на месец юни. Той коментира и спорът между ДКЕВР и електроразпределителните дружества за неизплатени задължения и намерението на регулатора да им отнеме лицензи, ако не бъдат погасени.

Депутатът от левицата е категоричен, че електроразпределителните дружества не могат  да съдят държавата за отнет лиценз, защото процедурата е предвидена в законодателството на страната. Той допълни, че ДКЕВР издава лицензите, има право да провери изпълнението им и ако открие нарушение – да ги прекрати.