fallback

Eurelectric: отнемането на лицензите на ЕРП-тата не решава проблема

/Обновена/

07.05.2014 | 14:29

"Отнемането на лицензите на ЕРП-тата няма да реши проблема, а ще задоволи егото на някои хора. Ако искаме решение, не трябва да се крие реалността. Трябва да погледнем цената. Да видим кое може да се плати и кое - не. Да намерим баланс. Това не е работа на компаниите, а на правителството", заяви Ханс тен Берге, ген.-секретар на Eurelectric.

Той оцени цените на тока в България като едни от най-ниските в Европа и така обясни ниските приходи от продажба на електроенергия. Относно ВЕИ Берге съобщи, че България е изпълнила целите по производството, поставени до 2016 и сега тези централи създават свръхпроизводство, което би трябвало да намали цената на услугите им.

Министърът на енергетиката Драгомир Стойнев заяви по-късно, че "се водят преговори между НЕК и конкретни ЕРП-та и може би ще има споразумение, а може и да няма. В крайна сметка тези средства трябва да бъдат върнати в НЕК". На въпрос от друга медия дали ще има промяна в лицензите, министър Стойнев заяви, че не може да каже, защото това зависело и от ДКЕВР.

Коментарът на министър Стойнев - във видеото.

Европейската асоциация поиска в края на април 2014 ДКЕВР да се откаже от идеята за отнемане на лицензите на дистрибуторските дружества заради спор по плащания, защото според Eurelectric това може да навреди на инвестициите в най-бедната страна на ЕС.

"Убедени сме, че всички тези спорове трябва да се решават в съда, а не с административни мерки", заяви заместник генералният директор на организацията, Жером Шовен пред Българската стопанска камара, цитиран от Ройтерс. "Такава процедура може да откаже мнозина инвеститори да дойдат във вашата страна", предупреди Шовен.

На 25 април 2014 Eurelectric и BusinessEurope изпратиха общо писмо до министър-председателя Пламен Орешарски, в което изразяват възмущение от "безпрецедентната процедура" по отнемане на лицензи на доставчици на електроенергия.

Целият репортаж на Иван Иванов - във видеото.

 

Съюзът на електроиндустрията, Eurelectric е браншова асоциация, представляваща общите интереси на компаниите на общоевропейско ниво. В момента има 30 пълноправни членове, представляващи индустрията в 32 европейски страни, без България и Румъния. Президент на Eurelectric е Йоханес Тисен, президент на E.ON, с двама заместници, Антонио Нунес Мексия, президент на EDP и Анри Пролио, председател на борда на EDF.

Businesseurope е организация на националните бизнесфедерации на 35 европейски държави със седалище Брюксел, от българска страна нейн член е Българската стопанска камара.

fallback
fallback