fallback

376,5 млн.лв. ще са необходими за изграждането на система за електронно управление

Специално внимание ще бъде обърнато на киберсигурността

30.04.2014 | 17:37 Автор: Ирина Георгиева

376,5 милиона лева ще са необходими за изграждането на система за електронно управление до 2020. Бюджетът е заложен в пътната карта за изпълнение на Стратегията за развитие на електронното управление в България (2014-2020). 

По-голямата част от парите - 344,5 млн. лева, се очаква да дойдат от еврофондовете, а останалите 32 млн. лева ще бъдат отделени от бюджета, заяви вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева след заседанието на Министерския съвет в Бургас. Тя подчерта, че пътната карта за електронно управление, която обхваща перидоа до края на 2015, вече е факт и припомни, че преди два месеца беше приета новата стратегия на кабинета.

Целта на пътната карта е да се финализира всичко, което е правено до момента, и да се обвържат регистрите на всички администрации, така че да се намали административната тежестта за гражданите и бизнеса, поясни Бобева.

Вицепремиерът коментира, че става дума за 30 регистъра, които са почти изградени и с които оперират 14 министерства и ведомства.

 „Въпросът е всички те да успеят да подават ефективно информацията до една платформа, която се нарича облак, в рамките на който всяка една администрация, според компетенциите си, да може да изтегля необходимата информация", коментира Бобева.

Тя посочи, че очакванията са обвързването на регистрите да се случи до края на следващата година.

"Сега стартира и проект за още 30 регистъра, така че да обхванем най- масовите случаи на обществени услуги, които да бъдат електронизирани,“ коментира Бобева.

Вицепремиерът припомни, че  досега са усвоени около 300 милиона евро за електронно управление.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов подчерта, че въпреки огромните средства, които до момента са "изсипани" в електронното управление, то практически не функционира.

„Сега се надяваме с доста по- малко средства наистина да задействаме тази система, за да облекчим административното обслужване на гражданите,“ заяви Папазов.

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев обърна специално внимание на темата за кибесигурността във връзка с електронното правителство.

„Трябва да се гарантира, че предоставянето на такъв тип услуги няма да създаде риск за информационните системи. Заради това паралелно със стратегията за електронно управление се работи и по изграждането на стратегия за киберсигурността на България. Изучили сме международния опит, най- добрите модели и е направено необходимото така, че те да бъдат адаптирани и приложени спрямо българските условия. В кратък период ще сме в състояние да предложим стратегия, “ заяви Йовчев.

Специален екип от американски експерти ще посети България по този повод. Вицепремиерът добави, че е договорено и изграждането на един 24-часов контратерористичен център на територията на България.

fallback
fallback