Електронното правителство тръгва през лятото на 2013

От 2015 година документите за самоличност стават електронни.

29.08.2012 | 16:35
Електронното правителство тръгва през лятото на 2013

Електронното управление на държавата трябва да заработи следващата пролет, обяви днес министърът на транспорта и информационните технологии Ивайло Московски при подписването на договори за надграждане на централните системи на електронното правителство. Проектът е на стойност около 12 млн. лева и ще бъде финансиран от оперативната програма "Административен капацитет". Крайният им срок за приключване е юли 2013, а първите резултати ще са видими още през март, обеща Московски.

Това е вторият голям проект за електронно управление, който започва Министерството на транспорта и информационните технологии. В ход е изпълнението и на друг за 18 млн. лева, по който над 180 административни услуги за гражданите и бизнеса трябва да се свържат в една информационна система. Парите по това направление също са от оперативна програма “Административен капацитет”.

Справка в системата за управление и наблюдение на средствата от ЕС показва, че едва малко над 500 000 лева са усвоени от планираните общо 30 млн. лева.

Първоначалните сметки предвиждаха електронното правителството да бъде готово през март 2012, но заради обжалване на търговете срокът беше удължен с една година. Сега крайният срок отново е изместен - за края на юли 2013, уточни Ивайло Московски.

Подписаният днес проект е разделен на няколко модула, които ще бъдат изготвени от 7 компании. Един от тях е системата за електронна идентификация (т.нар. електронно ЕГН). Регистърът за електронната идентичност на потребителите ще бъде реализиран от "Борика Банксервиз" АД. Той трябва да е готов след 10 месеца и ще струва 1.56 млн. лева. Електронната идентификация, с която всеки гражданин ще може да удостоверява самоличността си пред администрацията, да попълва документи и да иска услуги по електронен път, ще работи с карти с чип. Първите 5000 карти ще са безплатни, а след това ще се издават на цена, сравнима с тази на личните карти – под 30 лева, обясни изпълнителният директор на "Борика" Любомир Цеков.

С пускането на картите, притежателите им ще могат да ползват електронните услуги на държавните ведомства и общините. Догодина трябва да тръгнат над 30 виртуални публични регистъра, припомни Московски.

Плановете на правителството са от 2015 документите за самоличност да станат електронни, като подмяната на сегашните лични карти ще става поетапно в зависимост от срока на изтичането им, обясни заместник-министър Валери Борисов. Според него годината не е избрана случайно. Тогава изтича договорът на “Сименс” с МВР за сегашните лични документи.

Системата за електронните референдуми ще струва 1 млн. лева и трябва да е готова в същия срок. Изпълнителят й е "Матерна България". Управляващите предвиждат  платформата за електронните референдуми на по-късен етап да се използва и за е-гласуване по време на избори.