fallback

Газпром: Още през май започва поставяне на тръбите по Южен поток в България

26.04.2014 | 15:13 Автор: Красимир Кирев

В официално съобщение на сайта на компанията, Газпром информира, че в България скоро ще бъде подписан договор за доставка на оборудване и материали, строително-монтажни работи, обучение на персонал и пускане в експлоатация на участъка от газопровода. 

В интервю за БНР, Сабине Бергер, говорител на еврокомисаря по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер, предупреди, че Европейската комисия очаква страната ни да обезпечи не само функционирането на газопровода "Южен поток" в съответствие с европейското законодателство, но да го спазва и при развитието и реализацията на проекта.

Тя добавя, че Еврокомисията е обезпокоена от това, че предложените поправки в Закона за енергетиката, които разделят "Южен поток" на отделни части, не съответстват на правилата на европейския вътрешен енергиен пазар. "Ако "Южен поток" бъде изграден или започне да работи в нарушение на европейското законодателство, то ние ще предприемем необходимите стъпки, за да гарантираме спазването му", предупреди Сабине Бергер.

След няколко седмици, преди второто четене на законовите промени, предстои нова среща на еврокомисар Йотингер с министър Драгомир Стойнев. Двамата вече разговаряха, по-рано тази седмица,  в Брюксел.

fallback
fallback