Китайски застраховател купува Waldorf Astoria за $1.95 милиарда

Bloomberg коментира китайско-американската сделка за рекордна сума

07.10.2014 | 12:34 Редактор: Виктория Крумова
Китайски застраховател купува Waldorf Astoria за $1.95 милиарда

Джон Доусън, Bloomberg: Стив, кажи ни какво знаеш за сделката.

Стив Енгъл, Bloomberg: Отседнал съм в Comfort Inn в Джързи сити – това мога да си позволя. Пекинската застрахователна компания Anbang се съгласи да плати $1.95 милиарда, да, малко под два милиарда за хотел Waldorf Astoria с 1200 стаи, който между другото се намира на Парк Авеню – една от знаковите сгради в Ню Йорк, която в момента е собственост на Хилтън Уърълдуайд Груп. Това е най-високата цена за съществуващ хотел в Америка и за сграда от китайски купувач. Сделката е забележителна, Джон. Анбанг планира основен ремонт на хотела, който, според някои анализатори, може да включва превръщането на по-високите етажи в кондоминиуми, както стана с Plaza, който беше реновиран изцяло. Сигурен съм, че някои от тези богати китайски купувачи, които се интересуват от американски имоти, ще се възползват от апартаментите на горните етажи на Waldorf Astoria, Джон. Включително и ти.

Още по темата

Джон Доусън, Bloomberg: Очевидно, Стив. Включително и аз. И аз съм Хотел Comfort..  Такива са бюджетите ни.

Стив Енгъл, Bloomberg: Без да обиждаме Джързи сити.

Джон Доусън, Bloomberg: Разбира се. Или Comfort Inn. Смяташ ли, че това ще бъде еднократна сделка или Китай ще развие тенденция с подобни транзакции.

Стив Енгъл, Bloomberg: Да, когато има повече такива сделки, се появява тенденция, нали? Очевидно пазарът на недвижими имоти в Китай не отбелязва печалбите, които имаше през последните години. САЩ са във възход, затова е логично да видим как китайският капитал ще отиде там и това не е нещо лошо. Това не е първият случай. Миналата година китайска група, включваща съоснователя на SOHO China Джанг Шин купи 40% дял от сградата на General Motors в централен Манхатън – една от най-доходоносните сгради с най-високи наеми. Също така Fosun International купи 1 Chase Manhattan Plaza в долен Манхатън, а по-рано тази година видяхме Greenland Holding Group, която прави едни от най-високите китайски небостъргачи тук. Те купиха 70% дял от проекта Атлантик Ярдс в Бруклин. Това не се случва само в Ню Йорк. В родния ми град Сиатъл брокерите казват, че близо една трета от домовете за над милион долара в отлични райони са продадени на китайци. А една четвърт от всички имоти, продадени на чужденци миналата година, са отишли при – внимание – китайски купувачи. Да, съществува тенденция.