Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Драмата с отвлечения египетски самолет - също вид тероризъм

Инцидентът от тази сутрин показва проблем с превенцията при подобни случаи, коментира Александър Богоявленски в Денят ON AIR

29.03.2016 | 19:50 Редактор: Ирина Георгиева
Драмата с отвлечения египетски самолет - също вид тероризъм

Проблемът с отвлечения египетски самолет от тази сутрин се крие не толкова в регулациите или в авиосектора, а в превенцията при подобни случаи.

Това коментира авторът и водещ на Авиошоу по Bulgaria ON AIR Александър Богоявленски в Денят ON AIR.

"Като говорим за превенция имам предвид това да има достатъчно сериозни последствия, които да възпират от подобни действия потенциалните похитители. Като например заплахата от доста дълго време в затвора, по-сериозни наказания и т.н. Такива има в много държави по света", уточни Богоявленски.

Още по темата

Този инцидент също е вид тероризъм - хората, които се намират на борда също са били тероризирани от факта, че е трябвало да се приземят на друго летище, стресът, емоционалното им състояние, коментира Богоявленски. 

"Проблемът е в друго, защото Египет е една от държавите, където има най-сериозен контрол върху летищата и то не само заради трагичния инцидент миналата година с руски самолет, а и от преди това. В сянката на атентатите в Брюксел, можем да кажем, че летището в Кайро е летище, до сградата, на което никой няма достъп без да бъде проверен. Там се проверяват автомобили и хора с достъп до летището. Не знам каква е ситуацията в Александрия, откъдето е излетял въпросният самолет, но предполагам, че египетските власти са взели много сериозни мерки след Шарлам-ем-шейх", отбеляза експертът.

Никой не може да влиза в пилотската кабина освен членовете на екипажа на самолета, уточни Богоявленски. По думите му в това самолети да се управляват дистанционно от земята има много рискови фактори.

"Всъщност достъпа до подобни съоръжения на земята би бил доста по-проблематичен и съответно до него би могло да се стигне по по-лесен начин. Самите самолети вече представляват много суфистицирани компютърни системи, които на практика летят сами. В идеална среда самолет би излетял и би кацнал само, благодарение на компютрите си, но това не омаловажава ролята на пилотите. Те са тези, които преценяват опасността, дали тя е сериозна и трябва да изпълнят съответните предписания и процедури, за да бъде преодоляна. Това всъщност се случи днес", добави експертът.

Хората трябва да бъдат запознати с всички права и задължения, които имат като пътници, подчерта Богоявленски. Той даде за пример сутрешния пример, при който похитителят е отвлякъл самолета заради личните си проблеми и най-вероятно не знае какво следва - защото ще ми излезе солено този инцидент. Информираността е изключително важна.

По думите му на второ място - вътрешно индустрията какво би могла да направи - една от мерките, която е много важна е модернизацията на черните кутии и начинът, по който се извлича информацията от борда. За съжаление работи и живее в миналия век, отбеляза експертът. 

Чуйте целия разговор в следващото видео: