Похитиха самолет на "EgyptAir"

Въоръжен мъж заплаши, че ще се самовзриви

29.03.2016 | 09:44 Редактор: Луиза Божинова
Похитиха самолет на

Самолет на "EgyptAir" е бил похитен, предаде Bloomberg, като се позовава на съобщение от говорител на авиокомпанията. 

Похитителите са взели контрола над самолета около 8.30 часа (местно време), като са поискали машината, която изпълнява полет от Александрия към Кайро, да бъде отклонена към Кипър. 

Самолетът е кацнал на кипърското летище Ларнака. Подозира се, че в него има бомба, съобщи Асошиейтед прес.

По данни на Ройтерс на борда е имало най-малко 55 пасажери и петима души екипаж. Един от похитителите е бил въоръжен.

По-късно стана ясно, че терористът разрешил на жените и децата от египетска националност да напуснат самолета в Ларнака. Въоръженият мъж има пояс с експлозиви и е заплашил капитана на полета, че ще се взриви.

Засега не е отправил нови искания, освен за оттегляне на полицейските коли от пистата. 

Летището в Ларнака е затворено, натам пътуват няколко кипърски министри, за да започнат преговори, сочи информация на "Гардиън".

Впоследствие похитителят, станал известен като Ибрахим Самаха, освободил всички пътници освен петима чужденци и екипажа на египетския самолет. На борда на самолета са останали само американци и англичани. Около 40-50 човека са били отведени с автобуси до двата терминала на летището, а преговорите с похитителя продължават.

Различни информационни източници съобщават, че освободените пътници са египтяниИбрахим Самаха е от същата националност. 

Ибрахим Самаха искал да изпрати четири страници с текст на арабски на жена, която живее в Кипър, съобщиха местни медии. Поискал и преводач, и политическо убежище.

По-късно стана ясно, че Ибрахим Самаха е университетски преподавател, претърпял раздяла със съпругата си Марина Парасху, която е кипърка. Самаха хвърлил писмо на арабски от самолета, като пожелал то да бъде доставено на жена му. 

"Той не е терорист, той е идиот. Терористите са луди, но не са глупави. Този човек е глупав", обявиха представители от външното министерство на Египет. 

Марина Парасху в момента се намира на летището в Ларнака. 

По-късно стана ясно, че името на похитителя е объркано. Той не е преподавател и не се казва Ибрахим Самаха, а бивш египетски военен на име Сейф Елдин Мустафа.