Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Социалните мрежи - най-силното оръжие на тероризма?

Силата на ИДИЛ е, че произвеждат финансов ресурс, коментира в "Денят ON AIR" Валери Рачев

25.03.2016 | 21:25 Редактор: Мария Аладжова
Социалните мрежи - най-силното оръжие на тероризма?

Най-ефективното средство за вербуване на екстремисти в Европа са социалните мрежи. Чрез интернет се създава конспиративна система, която измамно обещава на вербуваните друга, по-добра нагласа, и участие в нещо значимо. Това посочи в "Денят ON AIR" Валери Рачев, експерт по международна сигурност и бивш посланик в Ирак.

По думите му терористичната групировка ИДИЛ е в пъти по-непредсказуема от сунитската ислямистка терористична организация Ал-Кайда, а причините за това са много. 

"Ал-Кайда зависеше тотално от външно финансиране, те не бяха в състояние да произвеждат финансов ресурс, докато ИДИЛ има територия, има държавни структури, има механизъм на държавност на териториите, които контролират", посочи Рачев.

Другото значимо различие между двете екстремистки групировки е различната мотивация. Докато Ал-Кайда воюваха срещу САЩ, обсега на ИДИЛ е по-всеобхватен, добави още експертът.

Що се отнася до мерките за сигурност, прилагани в европейските държави, тук Рачев посочи, че единен модел за сигурност не съществува. Той подчерта, че европейските правителства трябва да адаптират свой уникален модел всяко, за да бъде той най-ефективен за държавата и града, в който се намират.

ай-сигурният източник на информация са хората на място", посочи Рачев. "Полицейската служба трябва да бъде изградена на базата на съгласие между хората и полицията".

На въпрос какво означава думата "подсилване" в контекста на държавната сигурност, той отговори: "Подсиване на границата в Брюксел означава две неща: първо политическа работа по подсилване на границите и второ усилване на капацитета за ефективна защита на границата".

Проблемът при малките държави бил, че те нямат достатъчно способности и капацтет. Способноститие са в умението да работят с такъв тип заплаха, а капацитетът се вижда, че е недостатъчен, когато се натрупат много проблеми едновременно, каза още Рачев.