Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Анна Заркова, журналист: Разузнавателните служби са наясно, че в България има мек режим на сигурност

След всяка трагедия искаме повече правомощия, коментира тя в "Денят ON AIR"

25.03.2016 | 20:34 Редактор: Мария Аладжова
Анна Заркова, журналист: Разузнавателните служби са наясно, че в България има мек режим на сигурност

Бог да пази България, защото ако Бог няма, спукана ни е работата. Това каза в "Денят ON AIR" журналистът Анна Заркова по повод Закона за противодействие на тероризма и настроенията в държавата след сигнала за терористична опасност в района на хотел "Плиска" в столицата.

Проектозаконът беше внесен в Народното събрание през ноември миналата година, но след атаките в Брюксел той отново беше поставен на дневен ред.

Не е нещо ново искането на повече правомощия след всяка трагедия. За съжаление ние с вас наблюдаваме, че винаги, когато не върви работата и се казва "закъсахме", става страшно. Отговорът винаги е да направим нов закон, коментира Заркова.

Тя изрази скептицизъм относно ефективността му с аргумента, че сега има достатъчно нормативни актове, които уреждат как да действа МВР, НСБОП, ДАНС, армията и БЧК при терористичн актове.

Според Заркова с подобен антитерористичен нормативен акт се цели по-скоро показност. Но ще се оплашат ли терористите?, попита реторично тя.

Що се отнася до фалшивата тревога за подготвяно нападение в района на хотел "Плиска" в София, Заркова посочи, че страхът у хората е бил породен от обяснението на МВР:

Повечето хора се паникьосаха от начина, по който главният секретар обясни как правителството се грижи са сигурността ни. Иначе покрай тази работа се поазаха две-три срамотии: първата беше, че българските служби не са твърде наясно какво правят чуждите служби на тяхна територия, втората беше, че чуждите служби като че ли пет пари не дават за тях, а третата беше, че гражданите нямат доверие на нашите служби.

По думите ѝ анкетите непосредствено след новината за сигнала сочат, че 85% от гражданите твърдят, че не се чувстват в безопасност или обратното на уверението на вътрешния министър Румяна Бъчварова.

И още Заркова добави, че премиерът Борисов е разкиртикувал "предпазливо" представителите на американското посолство у нас, които първи разгласиха предупреждението.

Ние с вас като журналисти определено трябва да бъдем позитивни и да помагаме да се увеличава доверието в държавата. Защо да не допуснем наистина, че нашите служби и политици са достатъчно адекватни и, че те са готови да предотвратят или да реагират и на най-страшното?

Въпреки това Заркова призна, че на нея самата ѝ е трудно да направи такова предположение. По думите ѝ от разговори с хора от разузнавателните служби е разбрала, че в България има мек режим на сигурност. Нещо повече - разузнаванията във всички страни били наясно с това, посочи тя. 

Зад граница повечето струклтури, които са се интересували от това са наясно, че в България във всеки момент може да се извърши терористичен акт, дори не било нужно да се прави някаква предварителна подготовка, заяви журналистът.