Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Сегашният момент е изключително интересен за покупка на жилище

230 хил. сделки са регистрирани през 2015 г., отчете Добромир Ганев в ефира на Bulgaria ON AIR

10.03.2016 | 21:34 Редактор: Ирина Георгиева
Сегашният момент е изключително интересен за покупка на жилище

Голяма част от благосъстоянието и богатството на българина е в недвижима собственост. Това обясни Добромир Ганев, заместник-председател на НСНИ в Денят ON AIR.

Две години вече, особено на пазара на недвижима собственост виждаме сериозен подем, отчете Ганев. По думите му 2015 г. е била доказателство за това със своите 5% ръст спрямо предходната година, но най-вече има регистрирани 230 хил. сделки на пазара, по официални данни. Това не се е случвало през последните 8 години, добави той.

Още по темата

"Разбира се по време на сериозния бум на пазара сделките бяха 330 хил., но през последните 8 години е нямало такъв обем. Официалните данни доказват тезата, че такъв ръст е реален", уточни той.

Ръстът на цените не е толкова голям, а и няма как да бъде след като има увеличение на сделките с 5%, отбеляза Ганев. От НСНИ са отчели през последните 2 години - увеличение на цените с 5%-6% на годишна база.

Хората предпочитат София и Пловдив, добави той.

Сегашният момент е изключително интересен за покупка и придобиване на жилище, посочи Ганев.

"Не се опитвам по някакъв начин да манипулирам хората или пазара. Това е така, защото не сме били свидетели на подобни лихвени нива на ипотечните кредити. Второ цените, въпреки лекия си ръст са напълно разумни на повечето райони. Така че тези хора, които са отлагали закупуването на имот през последните години по обясними причини - най-вече заради спада на цените (хората изчакват да видят дали цените ще продължат да падат), но това вече не е факт от 2 години. Още повече, че ефектът КТБ катализирали още повече този процес", поясни Ганев.

Свидетели сме на стабилен пазар от поне 4 години, добави експертът. По думите му, когато хората са получили парите си от гарантираните влогове, някои са вложили парите си в имоти, но и това е отминало. Сега жилище закупуват предимно млади хора (между 25 -35-годишни).

Прогнозите за 2016 г. са свързани с подобен, умерен ръст на пазара, въпреки че много добрите оферти на банките могат да дадат основание, че ръстът ще бъде по-голям, коментира Ганев. По думите му обаче "ефектът КТБ" отминава, а икономическите показатели на страната не са толкова добри, че да се очаква ръст. Най-вероятно 2016 г. ще бъде подобна на 2015 г.