fallback

Георги Иванов - 37 години след завръщането от Космоса

Усвояването на Комоса не е по силите на само една страна, колкото и велика да е тя, смята първият български космонавт

02.03.2016 | 21:36 Автор: Ирина Георгиева

Космически полет до Марс - между 2025г. и 2030г. Това показват доклади на представители на Русия и САЩ по време на конгреси на Асоциацията на участниците в космически полети, съобщи Георги Иванов.

По думите на първия български космонавт има много проблеми да се разрешат, докато се стигне до мисия до Марс.

Георги Иванов много се радва, че космическият полет на Скот Кели и руският му колега Михаил Корниенко приключи успешно. 

"Тази мисия осъществи много сериозна научна програма и експерименти в околоземна орбита в уникалните условия на безтегловност. Както и че успяха да се приземят на руския космически кораб "Союз", на който само преди 36 години с Николай Рукавишников се завърнахме на Земята.

Още по темата

На 12 април се навършват 55 години от полета на първия човек в Космоса Юрий Алексеевич Гагарин, припомни Иванов. По думите му руснакът обиколи Земята за 108 минути.

"Днес след малко повече от половин век се научихме да живеем и работим в Космоса повече от една година", посочи Иванов.

Новите цели на космонавтиката са свързани с мисията до Марс и заради това се правят тези предварителни полети около Земята, коментира Иванов.

"Успешната работа на МКС на руски, американски и европейски астронавти доказва за сетен път, че усвояването на Комоса не е по силите на само една страна, колкото и велика да е тя. А на широко международно сътрудничество на десетки страни, в това число и на учените на Института за космически изследвания и технологии при БАН", коментира първият български космонавт.

"Големите сили винаги са участвали в космически изследвания - САЩ, Русия, Китай, докато България в това отношение се включва със свои специалисти от Института за космически изследвания към БАН. Това са уникални наши учени, професори, които създават работещи системи на МКС", добави той.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback