Завръщане след 340 дни в космоса

Скот Кели и Михаил Корниенко се приземиха успешно на Земята след рекорден престой в околоземната орбита

02.03.2016 | 13:35 Редактор: Ирина Георгиева
Снимка: NASA

Обратно у дома след 340 дни в космоса. Американският астронавт Скот Кели и руският му колега Михаил Корниенко се приземиха успешно на Земята след рекорден престой в околоземната орбита. Двамата астронавти кацнаха в степите на Казахстан след 53-минутно пътуване на борда на руския кораб "Союз". С тях се приземи и командирът на кораба Сергей Волков.

52-годишният Скот Кели и 55-годишният Корниенко кацнаха в 10:26 минути сутринта местно време близо до казахстанския град Жезказган.

Още по темата

По време на престоя си на Международната космическа станция (МКС) Кели и Корниенко участваха в експеримент, който цели да проследи ефектът от продължителния престой в безтегловност върху човешкия организъм.

Любопитен факт е, че братът близнак на Скот Кели, бившият астронавт Марк Кели, също участва в експериментите, но на Земята. Всички събрани данни за двамата братя ще послужат като база за бъдещи полети до Марс, които са планирани за 30-те години на този век.

Докато са били в орбита, Кели и Корниенко са направили 5440 обиколки на Земята и са наблюдавали 10 880 слънчеви изгрева и залеза.

В неотдавнашно интервю Скот Кели заяви, че се чувства добре физически и че ако е нужно, може да остане още 100 дни на борда на МКС.

След заминаването на Кели и Корниенко, командването на МКС беше поето от американския астронавт Тимъти Копра, който ще остане там, заедно с Тим Пийк и руснакът Юри Маленченко.

Следващият екипаж, който ще се насочи към космоса ще бъде съставен от американеца Джефри Уилямс и руснаците Алексей Овчинин и Олег Скрипошка. Те ще се качат на космическия кораб "Съюз" от Байконур в Казахстан на 18 март.