Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Полицаите искат правителството да върне доверието в МВР

"Драмата не е в това, че отпуската ще стане с 5 дни по-малко", коментира в "Денят ON AIR" Илия Кузманов

29.02.2016 | 21:12 Редактор: Мария Аладжова
Полицаите искат правителството да върне доверието в МВР

Не финансова облага, а връщане на доверието в професионализма на МВР искат служителите на ведомството, заяви в "Денят ON AIR" заместник-председателят на УС на СФСМВР Илия Кузманов.

Причината за недоволството на полицаите са промените в Закона за МВР, предложени от кабинета. Те предвиждат новопостъпилите служители да получават 12 вместо 20 заплати при пенсиониране или напускане на системата.

Отпуската им пък ще бъде съкратена от 30 на 25 дни, сочат още текстовете.

Реакцията на синдикатите е съвсем нормална, коментира Кузманов. По мнението му предвижданите промени ще ограничат полицаите и ще им попречат да изпълняват добре професионалните си задължения.

"На 8 ноември 2015 едно сериозно количество служители каза, че не желае на всеки 10 месеца да се реже социалният пакет. Сега следват едни неаргументирани орязвания. Драмата не е в това, че отпуската ще стане с 5 дни по-малко. Драмата е, че тези пет дни при нас се дават, за да бъде подпомогнато психическото здраве на служителите", посочи Кузманов. 

По думите му въвеждането на новия закон ще генерира загуби към НОИ заради увеличаването на броя на болничните.

От съсловието обаче са категорични, че оставката на вътрешния министър Румяна Бъчварова няма да реши проблемите в системата. 

„Тъй като имаме опит със седем министри, според нас проблемът не се решава с една оставка. Законът е изготвен от анонимен екип. Тези хора не са се подписали под това което са сътворили. Това са хора от МВР, не знаем кои са авторите“, коментира още Илия Кузманов.

Целият разговор по темата – във видеото!