fallback

Сериозен миграционен натиск върху България през 2016 г?

Напрежението ще е не само от Турция, но и от Гърция, прогнозира Марияна Стоянова в Денят ON AIR

25.02.2016 | 21:26 Автор: Ирина Георгиева

България може да очаква сериозен миграционен натиск през 2016г. Това прогнозира Марияна Стоянова, директор на бежанско-мигрантската служба към Българския Червен Кръст (БЧК) в Денят ON AIR.

"Затварянето на границите в момента и ефектът на доминото, България може да очаква сериозен миграционен натиск. Той ще е не само от Турция, но и от Гърция, която е препълнена с лица, търсещи закрила и мигранти", поясни Стоянова.

Още по темата

По-оптимистичната прогноза за Европа е, че ще се запази темпът на миграционен натиск, заяви Стоянова. Тя заяви, че е разтревожена и от БЧК наблюдават ситуацията.

"Ние като организация БЧК имаме готовност да подкрепим действията на правителството и отговорните институции - има подготвени екипи, доброволци, състав - имаме 28 Областни съвета, но основната тежест ще падне върху правителството", смята тя.

Към момента няма синхрон между страните по въпроса, а националните интереси излизат на преден план, коментира Стоянова. Според нея моделът с горещите точки и квотите не работи - решение, на което се възлагаха големи надежди.

"От гледна точка на Националното дружество на Червения кръст е доста песимистична прогнозата за скорошно сближаване на позициите на ръководителите на европейските страни и това води 

до едно нагнетяване на напрежението сред групите мигранти, които са на балканския маршрут", добави тя.

Положителен развой е да се постигне примирие и да се види, че се търсят работещи решения за конфликта в Сирия, подчерта Стоянова. По думите й всичко това, както и напрежението в Афганистан и Ирак - поражда натиск в Турция.

"Гражданите там не са единни по отношение колко мигранти да приемат. Докога Турция ще издържи и политически този миграционен натиск", попита тя.

Чуйте целия коментар в следващото видео:

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback