Европа е лидер в антиимигрантските настроения

В България 62% са против имиграцията на работници

25.02.2016 | 13:05 Редактор: Мария Аладжова
Европа е лидер в антиимигрантските настроения

В цяла Европа има силна вълна на антиимигрантски настроения и тя е по-видима в Европейския съюз, отколкото в останалите изследвани европейски страни, сочи допитване на "Галъп".

За сравнение - нетната стойност за европейските страни от ЕС е – 21 (31 на сто благоприятни нагласи, 52% неблагоприятни), докато нетната стойност за изследваните европейски страни извън ЕС е - 9 (35% благоприятни, 44% неблагоприятни).

В България 11% смятат, че имиграцията на работници е нещо хубаво, но 62% са на обратното мнение. Останалите се затрудняват да отговорят. Така, с нетна стойност от -51, България се оказва сред страните, които в най-голяма степен се противопоставят на имиграцията. 

“Данните още веднъж показват кризисния момент за Европа, а и за България. Предизвикателството на Европейския съюз сега е да запази енергията на европейския проект и да неутрализира центробежните тенденции”, коментира вицепрезидентът на "Галъп" Кънчо Стойчев.

Допитването във Великобритания, която се готви да въведе сурови мерки срещу имигрантите, показва, че 51% от хората са дали отрицателна оценка на миграционния въпрос, докато 30% са изразили благоприятни нагласи. 

А в Германия позитивно настроените към миграцията са 35%, докато хората на обратното мнение съставят 44% от участвалите в проучването.

/Снимка: Архив/