fallback

Да няма съмнения, че правителството е обвързано с частни интереси в Банско

МОСВ ще направи нова среща със засегнатите, тъй като обществото не е с еднозначно мнение, съобщи министър Красен Кралев за Bulgaria ON AIR

24.02.2016 | 20:52 Автор: Ирина Георгиева

Втори лифт в Банско - само при консенсус и когато се изчистят всички съмнения, че правителството е обвързано с частни интереси. Такава позиция защити министърът на спорта Красен Кралев в Денят ON AIR.

Още по темата

"Казусът с втория лифт в Банско е много сложен. Той е още от 2001г. Не е решен толкова дълго време, а е заложен още с подписването на концесионния договор. Обсъждан е публично много пъти", припомни спортният министър пред водещия Кузман Илиев.

Взето е решение да се направи опит за нов дебат по казуса, съобщи министър Кралев. По думите му МОСВ ще направи среща с всички засегнати, тъй като обществото не е с еднозначно мнение по въпроса.

"Има разделение и ескалация на напрежението. Съвсем естествено е спортистите и хората, които живеят в тези райони да искат да има по-голяма инфраструктура и по-добро обслужване. От друга страна природозащитниците искат да се спазват законите", посочи министър Кралев.

Спортният министър припомни и позицията на премиера Бойко Борисов - "да, ние сме "за" изграждането на модерна инфраструктура, но с много ясно спазване на правилата и законите".

Трябва да има консенсус и да се премахнат всички съмнения за евентуално обвързване на правителството с частните интереси, категоричен е министърът. 

"Решено е да се направи нова среща, за да се изгладят различията. Чак след намирането на консенсус да се пристъпи към действия. Аз не мисля, че някой обсъжда дали има нужда от такъв лифт. Идеята е, че трябва да се спазват законите. Според мен и двете страни трябва да направят отстъпки, за да се стигне до консенсусно решение", повтори министърът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Обществената поръчка за ремонт на Зимния дворец

Ремонтът на Зимния дворец не се отменя, а се отлага, посочи министър Кралев. Той обясни спирането на обществената поръчка там така:

"В началото тази поръчка беше за около 50 млн. лева, въпреки че имаше 35 млн. лева гласувани от кабинета "Орешарски". Като направихме анализа видяхме, че дори и тези 35 млн. лева са много. Но тъй като е решение на Министерски съвет оттогава, с което тази сума влиза в уставника капитал, няма как да разполагаме с тези средства. Затова решихме, че е по-удачно да се спре поръчката и да се направи ново задание, което не е необходимо този Дворец да е в състояние да приема Световни първенства. Говорим, че е за българските спортисти да имат нормални условия за тренировка", поясни той.

Ремонтът на Двореца може да се направи с по-малко пари, подчерта спортният министър. Според него средствата за спорт в България са малко и тази поръчка трябва да се оптимизира.

"Средствата в България са много малко за спорт. Трябва да пестим и да бъде внимателно с разходването на тези средства. След като можем да дадем по-малко пари - да го правим", добави той.

Българският спорт

Новият Закон за спорта, който вече е готов влиза в Парламента през март, съобщи министър Кралев. По думите му в него много сериозно са поставени въпросите за спортната база. Предвижда се възможност за сериозни инвестиции при строг контрол на държавата.

"Тоест клуб или Федерация, които имат интерес да инвестират в спортна инфраструктура ще получават съоръженията за период от 30 години, при определени изисквания и контрол от държавата, за да не се злоупотребява. Много съоръжения през последните 25 години бяха взети с обещания за инвестиции, но малко се изпълниха", поясни той.

Държавата продължава да е основният инвеститор в областта на спорта, подчерта ресорният министър. Според него след като няма компании-спонсори значи продуктът не е направен атрактивен за тях. 

"Спортната инфраструктура има потребност от много инвестиции, за да бъде адекватна. Правим много зали и терени, но парите все не стигат", добави той.

Чуйте още по темата в следващото видео:

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback