Замразява се проектът за разширяване на ски концесията в Банско

Има два варианта за решение: чрез прекратяването на концесионния договор или чрез подхождането към изменението му, обяснява Василева

24.02.2016 | 19:36 Редактор: Ирина Георгиева
Замразява се проектът за разширяване на ски концесията в Банско

Проектът за разширяване на ски концесията в Банско се замразява, съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева заяви пред журналисти след заседанието на МС. По думите й днес има два варианта за решение: чрез прекратяването на концесионния договор или чрез подхождането към изменението му.

Още по темата

"В понеделник коалицията "За да остане природа в България" призова лично Бойко Борисов да не допуска узаконяване на нарушенията със ски концесията в Банско, тъй като това ще е "знак, че законите в държавата не важат за олигарсите зад офшорките, които са собственици на концесионера "Юлен" и че държавата работи в тяхна полза", коментира министър Василева.

Решението за замразяване на проекта идва въпреки единодушната подкрепа на политическите партии от управляваща коалиция, които подкрепиха миналата седмица разширяването на ски концесията.

Преди заседанието на кабинета, пред сградата на Министерския съвет природозащитници се събраха на протест. В Банско пък се събраха поддръжници на идеята за разширяване на ски зоната и строеж на втори кабинков лифт.

Според еколозите, предоговарянето на концесията е еднозначно с нарушенията, извършени от концесионера през 15-те години на договора.

Засега остава действащият концесионен договор.

Премиерът Бойко Борисов смята, че трябва да се направят необходимите крачки, за да се стигне до консенсус, който да реши този казус от 2001 г. 

Чуйте още в репортажа на Ива Григорова: