fallback

Овчаров за енергийната борса: Потребителите да не очакват спад в цените

Процесът на либерализацията неминуемо ще доведе до покачване на цените, коментира в "Денят ON AIR" Румен Овчаров

19.02.2016 | 22:02 Автор: Мария Аладжова

Вместо да намали битовите сметки, енергийната борса ще доведе до ръст в цената на електроенергията. Това заяви в "Денят ON AIR" бившият министър на енергетиката Румен Овчаров.

Според него либерализацията не води до добри резултати в сектора на естествените монополити. При такъв тип търговия цените за крайния потребител се покачвали, а причината за това е в намесата на посредник между производителите и потребителите.

Самият прнцип на енергийната борса е неприложим за България, категоричен бе Овчаров:

"Кои ще бъдат тези производители, които ще внасят в България по-евтина електроенергия от тази, която се произвежда в АЕЦ "Козлодуй", попита той. 

В подкрепа на думите си бившият министър посочи, че всички действия за преструктуриране на пазара до момента, не са довели до намаляване на цената.

В същото време енергийната борса продава енергия на цени различни от тези, на които получава, каза още Бъчваров.

"Само преди една седмица Националната електрическа компания обяви търг за 250 мегавата базова енегрия със срок два дни. Една седмица преди това е принудила всички фирми да си изтеглят депозитите си, прекратила е рамковите им договори. Търгът обаче беше затворен, а електроенергията беше продадена на борсата с 30% по-ниска цена. За мен този тип либерализация е дори криминална", заяви Бъчваров.

Целият разговор - във видеото!

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback