Тръгна реалната борсова търговия с ток

Компаниите, които вече се включиха нормативно са 17, съобщи изп. директор Константин Константинов

19.01.2016 | 12:22 Редактор: Мария Аладжова
Тръгна реалната борсова търговия с ток

От днес започва истинската борсова търговия с ток, съобщи изпълнителният директор на Българската независима енергийна борса Константин Константинов по БНР. 

Борсата започна работата си пробно на 11 декември. Идеята тогава беше пробните сесии да покажат какъв е интересът към сделките на диверсифицирания пазар у нас. 

"Създадохме един борсов пазар на електрическа енергия, който по своята същност е пазар за търговия на едро с тази стока. Гарантирайки прозрачността и недискриминационния начин, по който всяка отговаряща на определени условия компания би могла да участва, по този начин се създава една конкуренция, а когато създаваме конкуренция на един пазар какво можем да очакваме – реално получаване на цените, които биха се влияли единствено от нивата на търсенето и на предлагането на дадена стока", обясни Константинов. 

В пробния период на борсата токът се продаваше за около 70-75 лева за мегаватчас. По думите на изпълнителния директор тези цени ще останат приблизително същите и сега. 

Общият брой на подалите заявление компании до този момент е около 25. Тези обаче, които са изпълнили всички ангажименти, включително и представяне на необходимите обезпечения, са 17. "Това е един добър старт относно броя на участниците", увери Константинов.