fallback

Андрей Марков: Здравето не е бакалия, но работи на същия принцип

Няма общоприета дългогодишна здравна стратегия и това е проблем, смята Марков

19.11.2015 | 21:12 Автор: Ирина Георгиева

Няма общоприета дългогодишна здравна стратегия и това е проблем. Това коментира Андрей Марков – съосновател и управител на Сити Клиник в Денят ON AIR с Веселин Дремджиев. Според него това, което се случва през последните години е на парче и всички говорят за реформа, но такава няма.

"Парите за здравеопазване у нас са далече повече и са два пъти повече от реално гласувания бюджет за здраве от  този, който в Парламента се случва. Проблемът ни е, че тези пари не са влезнали в официалния бюджет от официалните средства за здраве. По данни на специалисти и експерти на Световната банка парите за здраве се движат между 7 млрд и 7 млрд и половина. Желанието ни е тези пари да бъдат официализирани. Първоначалният план на реформи на министър Москов беше точно такъв, но той остана неразбран." - коментира още Марков.

Интересът на пациентите към частните структури е много по-голям, откъм държавните, заяви още Марков. Според него без съмнение и там са по-добрите специалисти.

Здравето не е бакалия

"Без съмнение - здравето не е бакалия, но работи на същия принцип. Потреблението е базирано първо на платежоспособно търсене, което означава здравни осигуровки, средства, които пациентите имат на разположение и .. на принципа на конкуренцията - да получават най-доброто, което може да получат." - поясни Марков.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback