fallback

Н. Василев: Да се забранят дефицитите

Всяка година бюджетът е като предходния,коментира ексминистърът

19.11.2015 | 19:40 Автор: Петко Трухчев

Няма политическа воля за балансиран бюджет; залагат се прекомерни харчове. Това коментира по повод на приетия от депутатите днес на първо четене бюджет за 2016г. бившият министър на икономиката и на съобщенията Николай Василев в Денят ON AIR с Веселин Дремджиев. По думите му бюджетите от последните години не се различават, независимо колко правителства се смениха.

"Борисов 1, Орешарски, Борисов 2 - едно и също. България свикна вече 8 година да живее на дефицит. Той не е драматичен, колкото в други държави, но не е и оправдание. Според мен няма никакво основание България осма поредна година да залага дефицит. Какъв й е проблемът на България - да има епидемии, наводнения, сериозна бежанска криза или банкова криза - не, няма. През последните 18 години само през една е имало рецесия. Според мен проблемът е в управляващите, защото, когато нямаш амбицията да си балансираш бюджета и не го правиш."

Обясненията на авторите на проектобюджетите, че залагат по-голям дефицит са неоснователни, смята ексминистърът.

Рецесия в България е имало само през 1 година в последните 17 години.

Николай Василев е против залагането на бюджетни дефицити без да се прилага реформа. По думите му дефицитът може да бъде заложен и да послужи като резерв, в случаи като атентатите във Франция, които повишиха разходите за отбрана. Това правило трябва да се прилага в целия Европейски съюз, коментира Василев.

Още по темата

За да не се стига до използването на дефицит най-важното е да се реформират бюджетни сектори. У нас липсва воля за промени, счита Василев. Той смята, че България не е финансово стабилна, след като в последните 8 години има дефицит, а дългът нараства.

Политиците са на режим, ако можем да харчим повече, то със сигурност ще харчим повече, коментира Василев.

Европейски съюз

Европа трябва да направи необходимото, така че важните членове като Великобритания да останат вътре, коментира Василев. Според него ЕС няма да е същият, ако подобни държави започнат да напускат.

"Трудно е да се каже какво ще се избират европейските столици, но Великобритания може да излезе от ЕС и без да пита Юнкер, а като се направи референдум и продължаваме по този начин да не можем да разрешаваме нито една криза като континент. Великобритания би искала да има различна посока от останалите. За нас източноевропейците по-слабо развитите държави две скорости означават, че ако ние сме втората скорост също не е добре." - поясни Василев.

Биха ни интересували политики, които ни доближават до центъра на Европа и които да наблюдават икономическите различия между нас и останалите държави, смята Василев.

Еврозоната

България беше най-близко до Еврозоната през 2005г., а след това колкото и време да минава не само, че не се приближаваме, а и се отдалечаваме от нея, коментира Василев.

"България има интерес от влизане в Еврозоната и отдавна е готова. Можеше да го направи, ако управляващите бяха казали, че това е голям приоритет и се действаше в тази посока, но тя не действа." - поясни Василев.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback