fallback

Готви ли Русия почвата за присъствие след Асад

Коментар на Васил Михайлов, бивш кореспондент в Москва

16.11.2015 | 21:23

Васил Михайлов, бивш кореспондент в Москва в Денят ON AIR с Веселин Дремджиев на 16 ноември 2015.

Васил Михайлов каза, че създаването на широка коалиция срещу Ислямска държава, този път под егидата на ООН „поставя Русия в ролята на много важен играч, дори инициатор в този процес“.

„Важното е да се пресече всичко на терен и Русия има като че ли най-голям опит в това отношение. Това, което предлага тя - възможно е да се премине от евентуална координация на полетите, за да не стигне до фатален сблъсък“.

Според Васил Михайлов е възможно да се премине на следващ етап, когато „ще се координират целите на атаки.

„Едва ли ще се стигне до пълноценен съюз срещу ИДИЛ, но координация в действията вероятно ще има“, каза Михайлов.

 

Още по темата

Готви ли Русия почвата за присъствие след Асад?

„Русия залага на мирното, политическо решение в Сирия. Не става дума за ИДИЛ. В този смисъл няма как да не се преговаря и с опозицията – не са с тази, която Москва признава, но и с тази, която не признава и смята дори за част от терористичните групировки. Днес дори бе съобщено в Москва, че са осъществени контакти с т.нар. „непримирима опозиция“, срещу която може би бяха извършени някои от бомбардировките, за които САЩ и Западът възроптаха.

Сега Русия наистина готви почвата за дипломатическа офанзива, която да доведе до преходен период на сътрудничество с Башар Асад за подготовка на избори за нова власт в Сирия“, каза Михайлов.

Слушайте цялото интервю във видеото.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback