fallback

АБВ и РБ са с противоречиви поправки за промени в Конституцията

АБВ предлагат няколко неща, които обаче връщат съдебната реформа в начална форма, коментира Атанас Славов

21.10.2015 | 21:12 Автор: Ирина Георгиева

АБВ предлагат няколко неща, които обаче връщат съдебната реформа в начална форма. Това коментира преподавателят по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски" Атанас Славов в предаването Денят ON AIR с водещ Веселин Дремджиев.

"Те предлагат кадровите решения на ВСС да се взимат от пленума, а да се подготвят от колегиите нещо, което няма пречка да стане със закон и не е нужна конституционна промяна. Това не решава основният проблем за зависимостта на ордена и най-вече за независимостта на кадровите дисциплинарни решения по отношение на съдии." - поясни Славов.

Другото нещо, което АБВ предлагат е избор на парламентарната квота от членове на ВСС с мнозинство 2/3 от парламента, каквато препоръка имаме и от Венецианската комисия, заяви Славов. По думите му това е, което се предлага и от РБ.

"Най-сензационното предложение на РБ - в едно от предложенията се предлага тогава, когато имаме достатъчно данни и съмнения, че главният прокурор е извършил престъпление - 1/5 от народните представители да могат да искат отстраняването му, което решение да се вземе от ВСС. Това предложение всъщност въвежда на практика изискванията, които са постигнати в постановеното дело срещу България от Европейския съд за правата на човека да се създаде отчетност за механизъм на главния прокурор." - допълни Славов.

Другото предложение на реформаторите също е свързано с прокуратурата, поясни преподавателят. По думите му то е за възстановяване на члена, който предвиждаше НС да може да извършва специални доклади на главния прокурор, тоест да се засили отчетността на главния прокурор - във връзка с осъществяване на наказателната политика с борба на корупцията и организираната престъпност.

"Част от предложенията на РБ много плътно следват препоръчаното от Венецианската комисия в доклада, а именно избора на председателя на ВКС и ВАС да става от съдийската колегия, а не от пленума. Софийската колегия да предлагата тяхното назначаване, а не пленума." - съобщи Славов.

Чуйте разговора в следващото видео:

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback