fallback

Пл. Донев: Бързото оттегляне на идеята общините да събират 2% ДОД показва несъстоятелността й

По думите му предложението е сгрешено по много причини

17.09.2015 | 12:14 Автор: Ирина Георгиева

Бързото оттегляне на идеята общините да събират 2% данък от доходите ни показва несъстоятелността й. Това коментира експерт-счетоводителят Пламен Донев в Сутрешни блок на България Он Ер. По думите му предложението е сгрешено по много причини и може да се разкритикува на най-различни равнища.

"Първо чисто икономически от гледна точка на данъчната тежест. Да, естествено, че няма как да бъде прието при положение, че представлява допълнителна данъчна тежест. Вие казахте 2% над досега съществуващия данък общ доход, тоест допълнителна данъчна тежест за българските граждани." - посочи Донев.

Поставяме под въпрос и самата концепция на плоския данък, която се защитава от основните политически играчи, коментира Дончев и допълни, че изведнъж без предварителни консултации излиза предложение на практика да бъде променена концепцията.

"Не знам защо спорът се води само около това колко пари ще постъпят в общините, защото не това е целта на подобна промяна. От тази гледна точка, по който идеята е предложена ние сме против. През декември подпписахме с правителството споразумение за децентрализация. Там има два основни момента разширяване на собствената приходна база, но без да се увеличава данъчната тежест на гражданите и вторият елемент е да се потърсят ресурси за всички ангажименти, вменени с над 100 закона, които възлагат на общините да правят нещо с държавна политика. Това, което е внесено в МФ не е нито едно от двете." - допълни зам.-изпълнителният директор НСОРБ Емил Савов.

Чуйте:

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback