Общините няма да събират 2% данък от доходите ни, съобщи Цветан Цветанов

Менда Стоянова смята, че фирмите да декларират лични и служебни вещи над 700 лв. е стъпка в правилната посока

16.09.2015 | 15:09 Редактор: Ирина Георгиева
Общините няма да събират 2% данък от доходите ни, съобщи Цветан Цветанов

Общините няма да събират 2% данък от доходите ни, заяви председателят на ПГ ГЕРБ Цветан Цветанов в парламента. По думите му ГЕРБ имат леки различия с министерство на финансите, но смятат, че Владислав Горанов проявява абсолютно пълна конструктивност.

Министерство на финансите публикува преди няколко дни на сайта си проект на закон, с който се предвиждаше общините да получат право да облагат доходите на гражданите с между 0 и 2%, освен 10%.

"То не е внесено. Точно това е силната страна, че когато се внасят подобни проектозакони за разглеждане в МС, се качват на съответната страница на конкретното ведомство. Когато има дебат, когато има разговори, когато се взимат различни мнения, се стига до извода, че няма да се внесе дори в МС." - коментира Цветанов.

"Този път искахме финансовият министър Горанов доста рано да представи идеите на финансовото министерство за промени в данъчните закони - толкова рано, че дори не са внесени в МС. Целта му е 14 дена преди да влезе в МС да се получат мненията и становищата на всички заинтересовани страни преди да се вземе окончателното решение в МС и едва след това може да се говори какво ще прави парламента, когато този законопроект влезе от МС в парламента." - добави председателят на бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова.

Съвсем редовна практика е фирмите да купуват предимно автомобили на фирмите си, отговори Менда Стоянова на въпрос дали ще има отстъпление от идеята фирмите да декларират вещи за лично и служебно ползване над 700 лева. По думите й фирмите, закупувайки коли с пет места, ползват данъчен кредит за тях, включително и за поддръжка

"Съвсем нормално е държавата, както има практики в други страни, да каже, че част от ДДС-то не е в обявената дейност. Всички знаем, че се ползват за служебни и лични цели, но не би могло нито да се раздели точно, нито да се контролира. Стъпката е в правилна посока, но прагът трябва да се вдигне и да се облекчи процедурата по изчисляване за ДДС-то. Това може да се случи още преди влизането на този законопроект от МС. Трябва да се съсредоточим върху по-едрите неща с двойно ползване." - смята Стоянова.

Научете повече от репортажа на Кремена Кръстева: