fallback

Т. Минчева: Няма връзка между решението за новата гръцка спасителна програма и сделката с Fraport

Шойбле и Меркел отхвърлят всякакво ново опрощаване на дълга

19.08.2015 | 20:30 Автор: Ирина Георгиева

Одобрената спасителна програма за Гърция от страна на Бундестага не е свързана с отдаването на концесия на 14 гръцки летища на германския гигант Fraport. Това коментира Таня Минчева в предаването Денят Он Ер. По думите й второто няма да оправи гръцките проблеми.

"Шойбле е заявил, че решението да се подкрепи третия спасителен пакет не е било лесно, но Гърция заслужава да получи шанс за ново начало и би било безотговорно, ако този шанс й бъде отнет. Той посочи, че няма сигурен гарант за успех на реформите, но програмата ще бъде подложена на строг мониторинг, който ще се извършва на три месеца. Първият ще бъде извършен още през октомври тази година, така че сделката с Fraport няма нищо общо с решението на Бундестага. Това е акт на солидарност и дано гръцкото правителство успее да реализира дълбоките реформи." - обясни Минчева.

Сред икономическите и финансови експерти в Германия съществуват много големи резерви, че Гърция въобще може да бъде спасена с предвидените средства в третия спасителен пакет от 86 млрд. евро, коментира Минчева. По думите й те предупреждават, че след изтичането на този пакет през 2018г. ще се наложи приемането на четвърти, а след това на пети спасителен пакет на помощи и така до безкрай.

"Скептиците на сключеното споразумение обръщат внимание на липсата на категоричен ангажимент от страна МВФ за 100% участие на програмата, а както Меркел и Шойбле очакват участието на Фонда за абсолютно задължително и за гаранция за успех на този пакет. Самата шефка на Фонда Кристин Лагард няколко пъти вече поставя условието на Фонда за третия пакет в зависимост относно облекчаването на гръцките задължения, тоест ново опрощаване на дълга като твърди, че при сегашната ситуация Гърция няма да е в състояние сама да поеме изплащането на задължението." - коментира Минчева.

Меркел и Шойбле отхвърлят всякакво ново опрощаване на дълга, но са готови за подобряване на условията за неговото изплащане като по-ниски лихвени проценти, разтегляне във времето, отбеляза Минчева.

Чуйте:

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback