Шойбле подчерта, че няма гаранции за успех на програмата за Гърция

Германските депутати одобриха плана с голямо мнозинство

19.08.2015 | 15:47 Редактор: Ирина Георгиева
Шойбле подчерта, че няма гаранции за успех на програмата за Гърция

Германските депутати с голямо мнозинство гласуваха в полза на третия гръцки спасителен план, вслушвайки се в призива на финансовия министър Волфганг Шойбле да се даде шанс на Гърция за ново начало, въпреки опасенията му, че може и да не се получи, съобщава Reuters.

Германските депутати одобриха плана с голямо мнозинство, въпреки съпротивата, която канцлерът Ангела Меркел срещна в собствената си партия. На извънредното заседание са присъствали 585 депутата, от които 454 гласуваха "ЗА", 113 "ПРОТИВ" и 18 се въздържаха.

Новият спасителен пакет е на стойност 86 милиарда евро (94.94 милиарда долара).

Преди гласуването немския финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че ще е безотговорно да не се отпуснат средствата за Гърция. 

"Разбира се, след опита от последните години и месеци няма гаранция, че всичко това ще работи и винаги ще има съмнения. Но с оглед на факта, че гръцкият парламент вече одобри повечето от мерките за икономии, би било безотговорно да не се възползваме от този шанс за ново начало в Гърция." - заяви Шойбле. 

Холандският парламент също обсъжда днес новата спасителна програма за Гърция. Холандските депутати бяха извикани да се върнат от отпуските си специално за гласуването.