fallback

Тихомир Безлов: Добрите приходи в бюджета не трябва да се обясняват само с контрабандата

Има ръст и при горивата

07.08.2015 | 09:50 Автор: Ирина Георгиева

Добрите приходи в бюджета не трябва да се обясняват само с контрабандата. Това коментира експертът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов в предаването Денят Он Ер.

"Ако трябва да се пошегувам със ситуацията с преноса на цигарите, всъщност контрабанда при нея всъщност почти нямахме. Цигарите се произвеждаха в страната. Тук говорим за вътрешно производство на незаконни цигари, тоест те бяха законни, но без бандерола." - обясни Безлов.

Това, което показват данните за приходите в Агенция "Митници", така и на проучванията на големите чужди цигарени компании, че без да имаме някакво увеличение на потреблението на цигари, имаме 9-10% ръст на потреблението, коментира Безлов. По думите му има ръст и при горивата.

"Като говорим за горивата - приходите тази година спрямо същия период на 2014г. са по-високи. Трябва да имаме и в предвид, че имаме спад на цените на нефта, дизел, бензин и т.н. и ръст на потреблението, а акцизът е същият - това е един от факторите, които стимулират по-ниските цени на горивата и стимулират по-голямото потребление." - уточни Безлов.

Чуйте:

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback