Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Ил. Василев: Путин вече няма голямо поле за действие

Причината заради това са намаляващите приходи в бюджета, докато военният бюджет остава неприкосновен

06.08.2015 | 10:08 Редактор: Ирина Георгиева
Ил. Василев: Путин вече няма голямо поле за действие

Руският президент Владимир Путин няма много голямо поле за действие от гледна точка на политики, които са контра циклични, контрасанкции или против икономически събития. Това коментира бившият посланик на България в Русия Илиян Василев в предаването Денят Он Ер. По думите му причината за ограничените действия на руския държавен глава от една страна са, защото бюджетът има все по-малко приходи, а от друга военният бюджет остава неприкосновен

"Тенденциите са твърде силни и няма противодействие нито в икономически план, тоест нещата не зависят от него.
Много голяма част от нещата ще се решат от само себе си. Русия иска да се договори стратегически за неща, които може да даде на Запада, срещу което да получи сфера на свобода и интереси, които Западаът да не се меси. Това е както спрямо собствената територия и население, така и спрямо периферните държави и зони за интерес, които тя смята за изконно нейни - например тук са Грузия, Украйна, Казахстан." - обясни Василев. 

През цялото време Русия се опитваше да противодейства на европейския вариант на Южен коридор, смята Василев.

"Достъпът на енергосуровини през Каспийския регион, през Южния коридор на европейския пазар. Но ЕС и САЩ никога не са поставяли с висок приоритет нито достъпа на ирански петрол, нито на иракски от Кюрдистан. Изобщо основните усилията винаги са били за осигуряването на стратегически коридор през Грузия за азерски, туркменски и евентуално хазарски газ. Нефтът е стратегически продукт и геополитиката е вторична, докато не се определя нейната цена." - смята Василев.

"Русия се опита с натиск да спре или да препятства, или да контролира в някаква степен производството и добива на петрол в Азербайджан. Русия не успя да блокира страните-източници с Турски поток Турция, нито с Южен поток България. Единственото чувствително място в цялата тази политика е в Грузия." - допълни Василев.

Чуйте: