Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Стойчо Стойчев: Присъединявам се към колегите от СУ в декларацията срещу Близнашки

ДПС не са либерали,твърди политологът

23.06.2015 | 21:23 Редактор: Петко Трухчев
Стойчо Стойчев: Присъединявам се към колегите от СУ в декларацията срещу Близнашки

И политологът от Софийския университет Стойчо Стойчев се присъединява към колегите си преподаватели, които в декларация свалиха доверието си от професора по конституционно право проф. Георги Близнашки, който стана експерт на Комисията за изборната реформа след покана на ДПС. Това заяви Стойчев в предаването „Денят он ер“ с водещ Веселин Дремджиев.

Едно е проф. Близнашки в качеството му на безспорен експерт по конституционно право, но той се беше ангажирал с една морална кауза – протестът, който доведе до оставката на правителството на Орешарски. Беше му гласувано доверие от президента като служебен премиер да сложи край на един модел, който включваше ДПС.

Още по темата

Най-голямата критика към Близнашки като служебен министър-председател идваше от лидера на ДПС Лютви Местан, припомни Стойчев. Той заклейми либералните възгледи, с които ДПС се определя като партия. Утре Местан ще присъства на срещата на европейските лидери – либерали в Брюксел. Партията му членува в на Алианса на либералите и демократите за Европа.

Либерална инициатива от ДПС звучи малко „перверзно“. Всеки има право да си залепи етикет. Това кого канят европейските партии не е показател, защото те ще поканят всеки, който има тежест в електората. Консолидацията около някакви либерални възгледи е най-неудачна за тази партия.

ДПС биха подкрепили наистина,както твърдят, кандидатурата на Соломон Паси за кмет на София само ако им е изгодно, прогнозира политологът. Паси беше номиниран от „Движение България на гражданите“ на вицепремиера Меглена Кунева.

Още по темата

От трите ключови реформи – съдебна,здравна и пенсионна, съдебната би се случила най-трудно, коментира Стойчев. Той определи съдебната система като „независима безконтролно“. За министрите Петър Москов и Ивайло Калфин най-трудно ще бъде да устоят на социалните искания където съпротивата е голяма, добави политологът.